Winkelwagen

Over Orval

Alhoewel juridisch gescheiden van de Abdij, is de Brouwerij van Orval er toch nauw mee verbonden.
De brouwerij van Orval hoort toe aan de monastieke gemeenschap en bevindt zich binnen de muren van de Abdij. Haar commerciƫle doelstellingen zijn aangepast aan de waarden van de gemeenschap zoals bijzondere aandacht voor de kwaliteit, beperking van de groei, speciale aandacht voor het welzijn van medewerkers, enz. De inkomsten van de Brouwerij worden besteed aan sociaal hulpbetoon en het onderhoud van de gebouwen en omgeving.

Orval;
Orval is een amber kleurig bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 6,2 procent. Het bestaat uitsluitend uit bronwater van de Mathildebron, mout, hop, suiker en gist. Orval gist verder op de fles, er blijven nauwelijks restsuikers over. In het glas kleurt het bier licht amber met oranjeachtige tinten; het gebroken witte schuim wordt door een champagneachtige pareling opgestuwd tot een dikke kraag die na een tijdje overgaat in een maanlandschap, een berg- en dalstructuur. Een jonge Orval heeft vooral jong, licht onrijp fruit in de neus: groene bananen, ananas, peren zelfs. Maar deze fruitige toetsen laten zich moeilijk vangen, overheerst als ze zijn door die typische Orval-bitterheid. Een iets ouder exemplaar, vanaf zes maanden na de botteling, is reeds een deel van dat fruit kwijt, maar heeft dan weer dat typische "rinse" dat een Orval blindelings herkenbaar maakt.

Om de smaak van een Trappist Orval optimaal tot z'n recht te laten komen dient Orval gedegusteert te worden uit zijn eigen originele Orval kelk.